Bir web siteniz yoksa Seo kelimesini ceo ile karıştırmanız muhtemeldir ancak internet dünyasında iseniz seo ile kesinlikle tanışacaksınızdır. Seo nedir ne işe yarar sorusuna yazımızda ilk tanışanlar için bilgilendirmelerde bulunacağız.

Kelime anlamı ile seo nedir?

seo ne işe yarar

seo ne işe yarar

Seo kelimesi yabancı bir kelime olup gerçek yazımının İngilizce kısaltılmış halidir. Açılımı ise seo search engine optimization ‘dur. Bizlerin anlayacağı şekilde ise Arama motoru optimizasyonudur.

Seo’nun amacı nedir?

Kimine göre basit olarak algılansada içeriği tamamen matematiğe dayanmaktadır. Google ve diğer arama motorları siteleri üst sıralara taşırken birden çok detaya dikkat eder. Aynı alanda içeriğe sahip olan sitelerin birbirlerinin önüne geçmesine robot sistemler karar vermektedir. Arama motorları robotları belirli bir matematik dahilinde siteleri üst sıralara taşır. En belirgin ve bilinen özellik ise google müşterilerine, yani ziyaretçilerine doğru siteyi göstermek istemesidir.

Dünden bugüne google ve diğer arama motorları bir çok farklı algoritma değiştirerek günümüze kadar gelmiştir. hangi sitelerin daha üst sıralarda yer alacağını belirleyen bu algoritmalar, robotlar eşliğinde siteleri tarar ve en faydalı olanı, en doğru olan siteyi ön plana çıkarır. Web sitemizin yapım aşamasından başlayıp son haline varıncaya kadar bu algoritma ve düzen içerisinde yapılandırmalıyız.

Sitelerimize seo yaparken bir çok detaya dikkat etmek zorundayız. Bunlardan bir liste oluşturmaya çalışırsak bazıları aşağıdaki gibi olurdu.

  • World Wide Web Consortium (W3c)
  • Doğru Url Yapılanması
  • Mobil uyumlulu
  • Site iç link yapısı
  • Site dış link yapısı
  • Backlink yapılanması
  • İçerik girişlerinin uyumu
  • Robot.txt doğru kullanımı
  • Site haritalarının oluşturulması
  • Anahtar kelime yoğunluğu çalışmalarının yapılması
  • 404 hata sayfalarının çalışan bir sayfaya yönlendirilmesi

Bu maddeler dışında da bir çok eklenebilecek detay bulunabilir. Seo nedir sorusu cevabına bu başlıklar ile de yanıt verilebilir. Yine de öncelik olarak bunlara daha fazla dikkat etmek gerekmektedir.

Seo da Örümcek Robotların görevi

Seo için önemli bir konuda örümcek robotlardır. Web sitelerinize girdiğiniz her yazı, makale veya yayın bu örümcek robot sistemleri tarafından google’a gönderilmektedir. Örümcek robotlar kimi sitelerde çok kısa bir zaman (20 dakika) diliminde siteyi ziyaret eder ve tarama işlemini gerçekleştirirken, yapılanması kötü sitelerde ise bu süre 1 haftayı belki daha uzun süreyi bile bulabilmektedir. Seo için sitelerin doğru taranması çok önemlidir bunun için sitelerimizde robot.txt dosyası aracılığı ile robotlara hangi alanlarımızı tarayacağı hakkında rapor verebiliriz.

Seo ne kadar zamanda biter?

Seo nedir cevabından sonra bizlere en sık gelen sorulardan biridir. Seo ne kadar sürer ve ne zaman biter. Seo çalışması rakipleriniz var olduğu müddetçe devam eder. Siteleriniz istediğiniz gibi üst sıralarda yer alsa dahi rakiplerinizin boş durduğunu söyleyemeyiz. Bunun için seo çalışması şayet siteniz beklentileri karşılıyor ise sürekli devam ettirmelisiniz. Zorlukla gelinen ilk sıralardan aşağılara düşmemek için düzenli ve programlı seo çalışmalarına vakit ayırmalısınız.

Kendim yapabilir miyim?

Seo nedir sorusunun cevabını aldım artık kendim seo yapabilir miyim. Seo kendiniz belirli düzeylerde tabiki yapabilirsiniz. Ancak üst düzey bir seo çalışması için gerekli bilgi birikim ve tecrübeye ihtiyaç duyacaksınız. Seo kendi içerisinde bir çok alan barındırmaktadır. Tümüne hakim olmanız için kısa bir süre yeterli olmayacaktır. Sabır gösterir ve uzun süre vaktinizi ayırabilirseniz sizde bu alanda yeterli deneyime ve bilgiye sahip olabilirsiniz. Vaktiniz yoksa bizim yaptığımız gibi bir çok firma seo hakkında destek, danışmanlık ve hizmet vermektedir.

Seo nedir ve seo ne işe yarar sorusuna yazımızda elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Sizlerde bu yazımız hakkında bizlere ve ziyartçilerimize katkıda bulunabilirsiniz. Lütfen aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak seo nedir? sorusu hakkında bizlere görüş ve cevaplarınızı iletiniz.